Skip to main content

Suha koža lica

Suha koža je stanje kože koji može uzrokovati neugodne simptome poput svrbeža, ljuštenja, iritacije I crvenila. Kod suhe kože je smanjena produkcija sebuma, zaštitnog lipidnog omotača kože. Osim što koža postaje više osjetljiva I izložena štetnim faktorima, zbog naručenog zaštitnog omotača ona više gubi vlažnost. Zbog smanjene sposobnosti zadržavanja vlage, ona postaje beživotna, dehidrirana, umorna i gruba.

Suha koža može biti posljedica različitih faktora uključujući genetske predispozicije, korištenje određenih kozmetičkih proizvoda, izloženost hladnom i suhom zraku te nedostatak hidratacije.

U zimskom periodu koža se dodatno suši zbog smanjene vlažnosti zraka kao I zbog duže izloženosti hladnom zraku.

suha koza

Simptomi suhe kože

Suha koža može uzrokovati različite simptome koji mogu varirati u intenzitetu ovisno o ozbiljnosti problema. Neke od najčešćih simptoma suhe kože uključuju:

 1. Gruba koža: suha koža može postati grubom i neujednačenom, a neravnine i ljuskice mogu biti vidljive na površini kože.
 2. Svrbež: osjet svrbeža može biti vrlo iritirajući i uzrokovati neugodnost.
 3. Osjetljivost: suha koža je često osjetljiva i podložna iritacijama.
 4. Ljuštenje: suha koža može se ljuštiti, što može uzrokovati neugodan izgled i osjećaj.
 5. Crvenilo: suha koža može biti sklona crvenilu.
 6. Pucanje kože: u slučajevima ozbiljne suhe kože, koža može pucati, što može uzrokovati bol i krvarenje.

Dehidrirana koža lica

Dehidrirana koža je stanje kože u kojem koži nedostaje vlažnosti i hidratacije. Ovo stanje može se javiti u bilo kojoj dobi i kod bilo kojeg tipa kože, uključujući masnu kožu. Samim tim stanje dehidriranosti kože nije vezano za suhu kožu iako se kod suhe kože javlja češće zbog narušenog lučenja sebuma. Kod masne kože se najčešće javlja zbog korištenja agresivnih sredstava za čišćenje lica.

Različiti faktori mogu dovesti do dehidrirane kože uključujući nepravilnu prehranu, nedostatak tekućine, prekomjernu izloženost suncu, upotrebu alkohola i kafe, stres i niske temperature.

Hijaluronska kiselina je vrlo popularna u kozmetičkoj industriji i koristi se u raznim proizvodima za njegu kože, uključujući kreme, serume i maske. U koži, hijaluronska kiselina se nalazi u dermisu, donjem sloju kože, gdje pomaže u zadržavanju vlage i održavanju elastičnosti i čvrstoće kože. Također se nalazi u stanicama koje proizvode kolagen i elastin, dvije druge važne tvari za zdravu kožu.

Iako možda zvuči da može biti jaka i agresivna jer se zove kiselina, ona u principu nije kiselina. Spada u grupu glukozaminoglikana ( vrsta šećera). To je veoma dugi lanac molekula ugljenih hidrata, koji imaju sposobnost da zadrže veliku količinu vode.

Simptomi dehidrirane kože

Simptomi dehidrirane kože mogu uključivati

 1. Suhoću kože: koža izgleda suho i umorno.
 2. Beživotni, umorni izgled
 3. Zategnutost: koža je gruba i javlja se osjećaj zatezanja I neugodnosti
 4. Vidljive sitne linije I bore: zbog smanjene hidratacije I elastičnosti kože, bore postaju znatno izraženije
 5. Koža je bez sjaja

Razlika između suhe I dehidrirane kože

Suha koža i dehidrirana koža često se zamjenjuju i smatraju istim problemom, no postoji velika razlika između njih. Iako se slično manifestuju, jako su različiti uzroci I način tretiranja.Prvenstveno suha koža je tip kože lica, a dehidrirana koža stanje. Suha koža je stalni problem, a dehidrirana samo prolazno stanje.

Suha koža je tip kože kod kojeg je smanjena produkcija sebuma, što uzrokuje smanjenje zaštitne barijere kože i isušivanje kože. Suha koža je sklona svrbežu, perutanju, crvenilu I pucanju.

S druge strane, dehidrirana koža je stanje u kojem koža nedostaje vode, ali može imati normalnu količinu lipida ili sebuma. Osobe s dehidriranom kožom mogu primijetiti da njihova koža izgleda umorno i suho, a može biti i osjetljiva na iritacije, bore i tamne podočnjake.

Stoga, iako su simptomi suhe kože i dehidrirane kože slični, uzrok problema je različit. Suha koža je uzrokovana nedostatkom sebuma, dok je dehidracija kože uzrokovana nedostatkom vode.

suha vs dehidrirana

Kako tretirati suhu kožu lica

Tretiranje suhe kože se zasniva da dvije ključne stvari. Prvenstveno, važno je dubinski hidrirati kožu. Tu su odličan izbor proizvodi koji sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerol ili ureu. Drugi korak jeste hranjiva krema ili uljani serum koji će kožu nahraniti, zaštiti I pomoći da se zadrži vlažnost. Preporučuje se pravilno hidrirati I njegovati kožu barem dva puta dnevno.

Osim korištenja proizvoda za njegu kože, važno je izbjegavati faktore koji mogu isušiti kožu, poput:

 1. Dugotrajnog izlaganja vrućoj vodi: vruća voda može isušiti kožu, pa je važno izbjegavati vruće kupke i tuševe.
 2. Korištenja agresivnih sapuna i proizvoda za čišćenje: koristite blage proizvode za čišćenje kože. Suha koža može biti osjetljiva na jaka sredstva za čišćenje kože koja mogu ukloniti prirodna ulja i lipide.
 3. Izloženost suhom,hladnom zraku I vjetru: Suh, hladan zrak znatno isušuje kožu lica
 4. Dugotrajnog izlaganja sunčevim zrakama: obavezno prilikom izlaganja suncu koristiti SPF. Izbjegavati dugotrajnu izloženost sunčevim zrakama, kao I izlaganje jakom suncu.
 5. Korištenja proizvoda koji sadrže alcohol I parfeme. Alkohol i parfemi mogu dodatno isušiti kožu, pa je važno odabrati proizvode bez ovih sastojaka.

Kako tretirati dehidriranu kožu lica

Važno je uspostaviti pravilnu njegu kože kako bi se spriječila i ublažila dehidracija. Redovno hidriranje kože je ključno za održavanje zdrave kože. Tu jako važnu ulogu imaju hidratantne, lagane kreme i serumi koji sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina I uree.

Uz to, važno je pravilno hidratizirati tijelo pijenjem dovoljne količine vode, izbjegavanjem prekomjerne izloženosti suncu i izbjegavanjem konzumacije alkohola i kofeina.

Naše preporuke za adekvatnu skincare rutinu

Za suhu kožu preporučujemo naš hijaluronski serum, kremu za suhu kožu i regenerirajući serum.

Za dehidriranu kožu preporučujemo naš hijaluronski serum i hijaluronsku kremu.

Leave a Reply