Skip to main content

Jeste li znali da je riječ kozmetika povezana s riječju kosmos? A da se prirodna kozmetika koristila još prije 6000 godina?  U ovom blogu donosimo vam neke zanimljivosti o porijeklu riječi kozmetika te šta se kroz historiju smatralo kozmetikom kao i koji preparati su se koristili za čišćenje i njegu kože.

Izvorna grčka riječ kosmos ima mnoštvo značenja, a jedno od najstarijih je da je to ukras na konjskom oglavu, tj. kopča koja povezuje kaiševe a ukrašena je pločicom od slonovače, često rezbarena i obojena purpurom. Povezanost kosmosa s ljepotom danas vidimo u riječi kozmetika.

Kosmos je oznaka za red, poredak, svijet oko nas uopće ali i sinonim za ukras, nakit i lijep izgled. Riječ kozmetika ( grč. kozmetikos) izvedena je iz riječi kosmos a označava vještinu dovođenja u red, ukrašavanje; njegovanje i uljepšavanje.

Kosmos – kopča koja povezuje kaiševe

Bez obzira što se naš život veoma razlikuje od života ljudi u dalekoj prošlosti, kozmetika i njena svrha sličniji su nego što nam to na prvi pogled izgleda.

Prvi tragovi korištenja kozmetike sežu gdje drugo nego do starog Egipta i Grčke. U drevnom svijetu kozmetika se koristila za klasno raspoznavanje, zaštitu od vremenskih uslova te kao modni pravac.

Prvi arheloški dokazi o upotrebi kozmetike pronađeni su u starom Egiptu a stari su oko 6000 godina. Riječ je o upotrebi hidratantnih ulja koja su stari Egipćani koristili kao zaštitu od sunčevih zraka. Smatra se da su prvi kozmetičari bili svećenici koji su ujedno bili i liječnici. I muškarci i žene koristili su mirisna ulja i masti kako bi očistili i omekšali svoju kožu te prekrili tjelesne mirise. Za hidrataciju kože koristili su biljna ulja od badema, maslina i susama sa dodatkom mirisa kao što su lavanda, kamilica, ljiljan, ruža. Također, koristili su i ricinusovo ulje prilikom balzamiranja mumija (danas se ricinusovo ulje u kozmetici prvenstveno koristi za poticanje hidratacije, ali je poznato po svojoj funkciji sprečavanja i smanjenja gubitka vode kroz vanjski sloj kože).

Sama Kleopatra najčešće je za kozmetičke zahvate koristila biljne proizvode poput ulja avokada, dunje, badema, maslinova i sezamova ulja, marelice, meda, ljekovitog bilja, gline i mlijeka. Egipćani su umjesto lauret sulfata i metil parabena u svojim receptima koristili biljne i životinjske masti, biljne infuzije, prirodne minerale za bojenje, glinu, mlijeko i med.

Kleopatra – simbol ljepote u drevnom Egiptu, prema mišljenu nekih historičara, dok drugi smatraju da ona nije bila lijepa uopće ali da je veliku pažnju posvećivala njezi i uređivanju.

Grci su za razliku od Egipćana za hidrataciju koristili med. Zahvaljujući metodi destilovanja esencijalnih ulja iz začinskih i drugih biljaka, kožu su mazali losionima i kremama napravljenim od kombinacije ulja i biljaka. Također, historičari smatraju i da su Grkinje izmislile maske za lice a koje su pravile miješanjem mlijeka i šumskog voća. Tako napravljene maske utrljavale su na lice i ostavljale nekoliko sati.

Med kao sredstvo za hidrataciju kože kod starih Grka

Tradicionalna kineska medicina posvećivala je veliku pažnju zdravlju i izgledu kože te su kod Kineza kao i kod Egipćana ljepota i zdravlje bili usko povezani. Zdrava i lijepa koža bila je rezultat čistoće, upotrebe herbalne medicine (upotreba ljekovitog bilja s ciljem liječenja ili sprečavanja oboljenja kao i poboljšavanja općeg zdravstvenog stanja), zdrave ishrane i dobre cirkulacije pa odatle i danas nam dobro poznate masaže lica i vježbe za mišiće lica koje se preporučuju kako bi se poboljšala cirkulacija.

Masažom lica potiče se cirkulacija kože

Smatra se da su prve kreme za kožu napravili Rimljani a za njihovo pripravljanje koristili su pčelinji vosak, čija je svrha omekšavanje kože, maslinovo ulje i ružinu vodicu. Iako se danas kozmetika koristi u svrhu njege, u rimskom svijetu ona je bila dio medicine. S obzirom na klimu i kvalitetu kozmetike, ona se morala nanositi nekoliko puta dnevno, a za Rimljanke nižih slojeva to je bio problem najviše iz finansijskih razloga. Za imućnije su postojale ropkinje koje su se zvale cosmetae (preteča današnjeg zanimanja kozmetičarke) i one su uređivale svoju bogatu gospodaricu. Rimljani su koristili čak i magareće mlijeko za savršeno glatku kožu.

U Londonu 2003. godine na jednom arheološkom nalazištu pronađena je krema iz 2. stoljeća n. e. koju su koristile žene da bi dobile bljeđi izgled. Naučnici s bristolskog univerziteta analizirali su sastav kreme i otkrili da sadrži životinjsku mast, škrob i kositreni oksid. Nakon što su napravili svoju verziju zaključili su da krema ostavlja glatku, praškastu strukturu kad se utrlja u kožu jer se mast topi na licu a da je to upravo zbog škroba koji se i danas koristi u kozmetici.

 Cosmatae uređuju plemkinju

Baš kao što su stari Egipćani, Grci, Kinezi i mnogi drugi drevni narodni koristili prirodne preparate u čišćenju i njezi svoje kože, i mi ih danas koristimo u pripravljanju prirodne kozmetike a upravo iz razloga jer su sigurni za upotrebu, ne izazivaju oštećenje kože, nisu agresivni – jednostavno: prirodni su. U svojoj proizvodnji koristimo ulje ruže, badema, grožđa, argana, zatim mirisna ulja lavande, kamilice, narandže, limuna i sl.

Ulja iz naše ponude

Jeste li znali da su stare Egipćanke koristile još u svoje vrijeme pilinge za tijelo? Na taj način su otklanjale mrtve ćelije kože, poticale cirkulaciju i postizale efekat mekane i njegovane kože. Kleopatra je vjerovatno najpoznatija žena koja je imala mnogobrojne rutine uređivanja i uljepšavanja te je slovila za najljepšu na svijetu. Donosimo vam i jednu zanimljivost, recept, iz njenog priručnika ljepote „O lijekovima za lice“:

„Bijela glina, kiselo vrhnje, limunov sok i med pomiješati u jednakim omjerima (po jednu žličicu). Nanesite masku na lice 15-20 minuta. Prvo isperite toplom, a zatim hladnom vodom. Takva maska ne samo da čini kožu mekom i podatnom, već je i čisti i izbjeljuje.“

U našoj ponudi možete pronaći pilinge sa šećerom i himalajskom soli a koji su bogati uljima te nakon urađenog pilinga tijela ostavljaju osjećaj svilenkaste, nahranjene kože. Također, u ponudi imamo i piling za lice sa uljem marelice koje izvanredno hrani kožu lica, a naročito ako pustite da odstoji desetak minuta na licu prije već isperete lice mlakom vodom.

Glinu, koja je bila jedan od glavnih sastojaka većine preparata kod drevnih naroda, također je moguće pronaći u našem asortimanu. Njeni benefiti su mnogobrojni, a možda glavni je da dubinski čisti našu kožu. Nezaobilazan je korak u svim spa centrima i centrima ljepote. Razlikuju se dvije vrste gline, bijela i zelena. O benefitima korištenja obje vrste gline iz naše ponude možete pogledati na sljedećim linkovima:

maska za lice sa bijelom glinommaska za lice sa zelenom glinom

Nisu bez razloga Egipćani koristili ulja i uljane serume za lice. Znali su blagodati svih hidratantnih ulja i koliko pogoduju koži lica, hidriraju je ali u njihovom slučaju pružaju osjećaj zaštite (od sunca) s obzirom da je njihova koža bila ekstremno izložena visokim temperaturama. Biljna ulja su uvijek bila cijenjena i nerijetko izrazito skupa i nepristupačna za širu upotrebu. Industrija kozmetike ciljano je to radila jer je uvijek akcenat na upotrebi jeftinijih sirovina koje se mogu iskoristiti za proizvodnju većeg broja preparata. Naš cilj je da ta ulja učinimo pristupačnijim pa smo napravili posebne formule seruma koji su bogati različitim biljnim uljima koja će hidratizirati kožu, nahraniti je i prirodno zaštiti od vanjskih uticaja.

Da zaključimo, prirodna kozmetika se od davnina koristila u svakodnevnom životu. Nekada je to bilo iz zdravstvenih razloga, a nekada zbog prestiža. Sigurno je da su drevni narodi još u svoje vrijeme znali prednosti korištenja prirodnog, ne samo jer nisu imali kozmetiku kao onu danas lako dostupnu već jer su bili povezani s prirodom. Kroz historiju, čovjek je izgubio vezu s prirodom često stremeći bržem i lakše dostupnom, jeftinijem proizvodu. Nerijetko je u pitanju i trend, pa mnogi smatraju da ako to koristi većina da je to dobro. Važno je vratiti se prirodi i zdravijem načinu života, jer sve blagodati koje priroda nudi su uvijek bolji izbor od svakog komercijalnog proizvoda.

Buđenje vlastite svijesti treba početi u što ranijem dobu jer imaš jedno tijelo i za njega si odgovorna. Pruži svome tijelu najzdraviji način života koji možeš, neka tvoje tijelo osjeti ravnotežu prirode i uspostavi prirodni balans.

Leave a Reply